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Voci dalla provincia: La cantén’na di Paolo Terenziani

La cantina: si passa dal paradiso dei salumi e del vino buono all'inferno delle torchiature che legano la bocca.
Foto di Musei del Cibo: Museo del Vino di Sala Baganza

 

La cantén’na

Int la cantén’na, mo sémper vers matén’na,

cme tutt j ani e par pu ’d déz méz al’an,

a gh’è ’n sòjj, al torc’ e po ’na tén’na.

A gh’è ’ncòrra socuant bèjj salam,

un culatèll, ’na pansètta e du bèjj fjochètt

ch’ j én impichè bén ataca ’j travètt.

Sémp’r in cantén’na, mo miga vers matén’na,

là ’ndòvva  gh’è ’n po’ méno scur,

su du cavalètt a gh’è ’l navasél * äd sicur.

 

Chì, in setémber, acsì cme s’ è sémper fat,

la tén’na la s’ tira féra dala cantén’na

e, perchè la n’ perda, la s’ mètta bén in mach.

Dman o pasedman a gh’è da mostär,

al navasél, al sòjj e ’l torc’

j én bèll-e là int al pòrtegh bén a cuärt.

Sémp’r in setémber l’è ’n lavór par méd äd dir

pistär l’uvva co’ i pe int al navasél

e ’l sòjj äd róra, dal primm lambrussch mostè, limpir.

 

Mostäda l’uvva, fìnn’ al grap pu picin,

a s’ véda ’l navasél par limpir la tén’na

ch’ la  fa ’l so bèll capèll zamò dmatén’na,

ch’ al volarà via da lì a ’na stmana:

e la lón’na po l’è sémper bón’na

par limpir i boción e vudär la tén’na.

Il vinasi i saràn missi bén int al torc’

che, torcia e torcia, al dà dal vén

ch’ al s’ dà sól al prét e a chi t’ vél miga bén.

 

* Navazza dove si pigiava l’uva con i piedi

 

Foto di Musei del Cibo: Museo del Vino di Sala Baganza

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Voce di Paolo Terenziani, dialetto di Sorbolo

La cantina

Nella cantina, ma sempre verso mattina,

come tutti gli anni e per più di dieci mesi all’anno,

ci sono un bigoncio, il torchio e poi un tino.

Ci sono ancora dei bei salami,

un culatello, una pancetta e due fiocchetti

che sono appesi bene accanto ai travetti.

Sempre in cantina, ma non verso mattina,

là dove c’è sempre meno buio,

su due cavalletti c’è di sicuro la navazza.

 

Qui, in settembre, così come si è sempre fatto,

il tino si porta fuori dalla cantina

e, perché non perda, lo si bagna per un po’ di tempo.

Domani o dopo domani c’è da pigiare l’uva,

la navazza, il bigoncio e il torchio

sono già sotto al portico ben riparati.

Sempre in settembre è un lavoro per modo di dire

pigiare l’uva con i piedi nella navazza

e il bigoncio di quercia, del primo lambrusco pigiato, riempire.

 

Pigiata l’uva, anche il grappolo più piccolo,

si vuota la navazza così da riempire il tino

che farà un suo bel cappello già domani mattina,

che volerà via da lì a una settimana:

e la luna poi sarà sempre propizia

per riempire le damigiane e vuotare il tino.

Le vinacce saranno messe bene nel torchio

che, torchia e torchia, dà del vino

che si dà solo al prete e a chi non ti vuole bene.

 

Sorbolo, 26 dicembre 2007

 

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