Voci dalla provincia: La cantén’na di Paolo Terenziani
La cantina: si passa dal paradiso dei salumi e del vino buono all'inferno delle torchiature che legano la bocca.
Foto di Musei del Cibo: Museo del Vino di Sala Baganza
La cantén’na
Int la cantén’na, mo sémper vers matén’na,
cme tutt j ani e par pu ’d déz méz al’an,
a gh’è ’n sòjj, al torc’ e po ’na tén’na.
A gh’è ’ncòrra socuant bèjj salam,
un culatèll, ’na pansètta e du bèjj fjochètt
ch’ j én impichè bén ataca ’j travètt.
Sémp’r in cantén’na, mo miga vers matén’na,
là ’ndòvva gh’è ’n po’ méno scur,
su du cavalètt a gh’è ’l navasél * äd sicur.
Chì, in setémber, acsì cme s’ è sémper fat,
la tén’na la s’ tira féra dala cantén’na
e, perchè la n’ perda, la s’ mètta bén in mach.
Dman o pasedman a gh’è da mostär,
al navasél, al sòjj e ’l torc’
j én bèll-e là int al pòrtegh bén a cuärt.
Sémp’r in setémber l’è ’n lavór par méd äd dir
pistär l’uvva co’ i pe int al navasél
e ’l sòjj äd róra, dal primm lambrussch mostè, limpir.
Mostäda l’uvva, fìnn’ al grap pu picin,
a s’ véda ’l navasél par limpir la tén’na
ch’ la fa ’l so bèll capèll zamò dmatén’na,
ch’ al volarà via da lì a ’na stmana:
e la lón’na po l’è sémper bón’na
par limpir i boción e vudär la tén’na.
Il vinasi i saràn missi bén int al torc’
che, torcia e torcia, al dà dal vén
ch’ al s’ dà sól al prét e a chi t’ vél miga bén.
* Navazza dove si pigiava l’uva con i piedi
Foto di Musei del Cibo: Museo del Vino di Sala Baganza
Voce di Paolo Terenziani, dialetto di Sorbolo
La cantina
Nella cantina, ma sempre verso mattina,
come tutti gli anni e per più di dieci mesi all’anno,
ci sono un bigoncio, il torchio e poi un tino.
Ci sono ancora dei bei salami,
un culatello, una pancetta e due fiocchetti
che sono appesi bene accanto ai travetti.
Sempre in cantina, ma non verso mattina,
là dove c’è sempre meno buio,
su due cavalletti c’è di sicuro la navazza.
Qui, in settembre, così come si è sempre fatto,
il tino si porta fuori dalla cantina
e, perché non perda, lo si bagna per un po’ di tempo.
Domani o dopo domani c’è da pigiare l’uva,
la navazza, il bigoncio e il torchio
sono già sotto al portico ben riparati.
Sempre in settembre è un lavoro per modo di dire
pigiare l’uva con i piedi nella navazza
e il bigoncio di quercia, del primo lambrusco pigiato, riempire.
Pigiata l’uva, anche il grappolo più piccolo,
si vuota la navazza così da riempire il tino
che farà un suo bel cappello già domani mattina,
che volerà via da lì a una settimana:
e la luna poi sarà sempre propizia
per riempire le damigiane e vuotare il tino.
Le vinacce saranno messe bene nel torchio
che, torchia e torchia, dà del vino
che si dà solo al prete e a chi non ti vuole bene.
Sorbolo, 26 dicembre 2007
Foto di Musei del Cibo: Museo del Vino di Sala Baganza